top of page

Alkollü Araç Kullanma Cezası ve Ehliyeti Geri Alma 2024

  • Yazarın fotoğrafı: Nuryıldız Çağlar
    Nuryıldız Çağlar
  • 28 May 2024
  • 2 dakikada okunur

Alkollü Araç Kullanma Cezası

Alkollü araç kullanımı, hem bireylerin hem de toplumun güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden bir eylemdir. Türkiye’de alkollü araç kullanımı, Karayolları Trafik Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında çeşitli düzenlemelere tabi tutulmuş ve ciddi yaptırımlar öngörülmüştür.


Alkollü Araç Kullanma Promil Sınırı Nedir?


Karayolları Trafik Kanunu'na göre hususi otomobiller için 0.50, ticari araçlar için ise 0.20 promilin üzerinde alkollü araç kullanmak yasaktır.


Alkolmetreye Üflememenin Cezası Var Mı?


Mevzuata göre, alkol kontrolü için kolluk kuvvetlerinin talimatına uymayarak alkolmetreye üflemeyi reddeden sürücüler, idari para cezası ve ehliyetlerine el konulması gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalır. 2024 yılı itibarıyla, alkolmetreye üflemeyi reddeden sürücülere 18.452 TL idari para cezası uygulanmakta ve ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulmaktadır. Tekrar eden ihlallerde bu cezalar daha da artmaktadır.


Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?


Alkollü araç kullanmanın idari para cezası, ehliyete el konulması, aracın trafikten men edilmesi gibi çeşitli yaptırımları vardır.



İdari Para Cezası

Ehliyete El Koyma

İlk Yakalanma

6.439 TL

6 ay

İkinci Yakalanma

8.075 TL

2 Yıl

Üçüncü Yakalanma

12.977 TL

5 Yıl

Uygulanan idari para cezaları 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimli şekilde ödenebilir. Ayrıca her ihlalde 20 ceza puanı uygulanır. Toplamda 75 ceza puanına ulaşan sürülerin ehliyetleri 2 yıl süre ile geri alınır.


Alkollü Araç Kullanma Hapis Cezası


Mevzuata göre alkollü araç kullanmak tek başına suç değil kabahattir. Ancak Türk Ceza Kanunu belli bir oranın üzerinde promille araç kullanımını trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu kapsamında değerlendirmiştir.


Karayolları Trafik Kanunu m.48/6-7 | Yapılan tespit sonucunda, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun 179uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.

Hususi otomobil sürücüleri bakımından 0.50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi hâlinde, ayrıca Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.


Türk Ceza Kanunu m.179/3 | "Trafik güvenliğini tehlikeye sokma"

Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.


Diğer yandan alkollü araç kullanmanın TCK m.85 ve m.89 kapsamında ölüm veya yaralamaya sebebiyet verme halinde ağırlaştırıcı neden olarak göz önünde bulundurulacağını belirtmek isteriz.


Ehliyetime El Konuldu, Nasıl Geri Alabilirim?


Alkollü araç kullanma neticesinde ehliyetine el konulan kişi, el koyma süresinin bitiminde kendisine en yakın trafik şube müdürlüğüne başvurarak ehliyetini geri alabilir.


Alkollü Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?


Alkollü araç kullanma nedeniye idari para cezası yaptırımı uygulanan kişinin bulunduğu yerin bağlı olduğu vergi dairesine ödeme yapması gerekir.


Alkollü Araç Kullanma Cezasına İtiraz


Alkollü araç kullanımı neticesinde idari para cezası yaptırımı uygulanabilir. İdari para cezasına itiraz, 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yoluyla yapılmaktadır.


Ancak ikinci yakalanmada cezai soruşturma da başlatılacağı için hukuki prosedürü bilen bir avukattan yardım alınması gereklidir.


Alkollü Araç Kullanma Cezası Sicile İşler Mi?


Alkolden ehliyetin geri alınması sicile işlemez ancak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sisteminde kayıtlıdır.

 
 
 

Comments


© 2035 by Knoll & Walters LLP. Powered and secured by Wix

  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page